Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Surové hovädzie, na ňom žĺtko, k tomu hrianky, cesnak cibuľa. Chladené pivko. Už ste si to predstavili pred sebou? Zbiehajú sa slinky?

"Tatársky biftek" a.k.a. tatarák bol minulý rok najviac spomínaným jedlom... až sa mu muselo štikútať. Dôvodom je, že raz ho reštaurácie podávať môžu, a potom zase nie. Štamgasti ho dostanú, noví zákazníci radšej nie.

 

Táto pochúťka, na ktorej si v tej "správnej" reštaurácii (čítaj tam, kde ho vedia pripraviť), pochutí nejeden gurmán, prežívala v roku 2017 ťažké obdobie. Jej podávanie bolo totiž zakázané. Pod tlakom verejnosti, ku ktorému prispeli aj @Bratillicious však dospel Úrad verejného zdravotníctva k záveru, že ho povolíme.

 

Dobre vieme, že aj napriek zákazu jeho servírovania v reštikách tatatrák "nezomrel," ale zakázať ho, lebo je to surové jedlo? A prečo nebolo zakázané sushi?

 

Úrad verejného zdravotníctva povolil tatarák, na základe doplnenia písm. k) do § 9 ods. 2 vyhlášky 533/2007, a to že na „zabezpečenie zdravotnej neškodnosti vyrábaných pokrmov možno podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov a pokrmy z čiastočne tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov len v prevádzkach verejného stravovania.

 

tatarak-promenu-biftek

 

Na druhej strane, úrad pridal reštauráciám a prevádzkam, kde sa servíruje jedlo, nejaké tie byrokratické povinnosti. Čo teda musí váš obľúbený podnik urobiť, aby ste mali tatarák na stole?

 

1. oznámiť túto činnosť „hygiene“ a
2. podávať jedlo ČERSTVÉ! (ihneď po dohotovení).

 

Ha! Tatarák musíme dostať čerstvý, inak prevádzka, ktorá ho podáva porušuje vyhlášku. Okrem toho, reštaurácia je povinná vám oznámiť riziká spojené s požívaním tejto pochúťky.

 

Koľko tataráčikov ste zjedli minulý rok?