Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Nech sa snažíme akokoľvek, na cibuľu je citlivý každý z nás. No dosť už bolo preliatych sĺz pre túto dvojročnú rastlinu z čeľade cesnakovité. V kuchyni sa jej nevyhneme, no poznáme pár spôsobov, ako pri jej krájaní neprehodnocovať v slzách celý doterajší život. 

 

1.      Pred krájaním ju poriadne schlaďte!

Na 10 až 15 minút v chladničke alebo mrazničke. Chuť nestratí a látky, ktoré spôsobujú štípanie sa výrazne znížia. Schladiť ju môžete aj v pohári s ľadovou vodou na približne 5 minút. Ale musí byť naozaj ľadová a pri krájaní do nej namáčajte aj nôž. Nôž predtým dobre nabrúste. Ostrým nožom porušíte menej cibuľových buniek, ktoré uvoľňujú štipľavé látky.

 

cibula-s-nami-v-kuchyni

 

2.      Alebo naopak?

Cibuľa je záhadná a účinok má aj presný opak bodu č.1. Obsahuje prchavé zlúčeniny síry, ktoré sa vo vzduchu menia na štipľavé látky a tie eliminujete práve jej ponorením do vriacej vody.

 

3.      Dúšok vody v ústach

Ďalším trikom proti cibuľovému plaču je obyčajná voda. Pred krájaním si doprajte dúšok vody, ale neprehltnite ho. Vodu si držte v ústach až kým nedokrájate. Ochráni

vás pred aromatickými látkami z cibule a slzy nemajú žiadnu šancu.

 

4.      Pomôže aj citrón a zapálená sviečka

Osvedčené triky nekončia! Skúste citrónom priebežne počas krájania potierať čepeľ noža. Čo sa stane? Vzniknutá chemická reakcia zabráni uvoľňovaniu štipľavých látok do ovzdušia.

 

citron-s-nami-v-kuchyni

 

A zapáľte si pritom sviečku. Pre lepšiu atmosféru. No aj pre fakt, že by mala spôsobiť dobré prúdenie vzduchu. Teplý by sa mal dostať hore a ten chladnejší, ktorý obsahuje aromatické výpary z cibule, by mala vsiaknuť sviečka.

 

5.      Octom proti slzám

 

ocot-s-nami-v-kuchyni

 

Ocot je všeobecne skvelý pomocník v kuchyni. A áno aj pri uplakanej cibuli. Pred krájaním si potrite doštičku octom. Mali by ste tým zabránim slzeniu a tiež ju tak zbavíte baktérií, ktoré si šťastne nažívajú v jej zárezoch.

 

6.      Za všetko môže koreň

Cibuľa bez koreňa by bola ako Jedi bez svetelného meču. Skrátka by proti nám nemala žiadne zbrane. Koreň je presne tá časť, ktorá obsahuje všetky tie látky vyvolávajúce naše slzy. Ak ho odstránime hneď na začiatku, krájanie prebehne hladko a bez zahmleného pohľadu.

 

Ako? Návod nájdete v tomto krátkom videu: 

 

 

 

Tipov a trikov, ako sa pred cibuľou nerozplakať je veľa. Veríme, že vám aspoň pár z nich bude fungovať a vyplačete sa radšej niekde inde ako nad cibuľou. Tak skúste a tešíme sa na vás pri ďalšom diely „S nami v kuchyni“, kde sa opäť  posnažíme vyriešiť každodennú kuchynskú záľudnosť. 

 

 

Martina Kertészová