Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Vajíčko. Jedna z najbežnejších surovín, občas jediná v chladničke. Využívaná takmer všade a predsa často záhadou...

Nie a nie ho pekne olúpať? Ako zistiť, či je čerstvé?  Neviete, čo (okrem praženice) z neho pripraviť? Riadime sa heslom “všetko sa dá” a v tomto článku vás presvedčíme, že na každú z vašich otázok existuje odpoveď, respektíve trik. 

 

vajce-s-nami-v-kuchyni-promenu

 

 

1. Aj pekné, aj rýchlo olúpané

Lúpete, snažíte sa byť citlivý a vajce aj tak vyzerá ako po veľmi ťažkom piatkovom večeri. Poznáme to. No použitím jedného z našich trikov oslobodíte vajíčko na tvrdo od škrupinky za pár sekúnd hladké a nepoškodené.

Dôležité však je, aby ste ho vždy pred očistením nechali poriadne vychladnúť. Najlepšie je, ak vajíčku pripravíte tepelný šok a z horúcej vody ho dáte ihneď do studenej, napríklad do misky s ľadom.

 

varené-vajce-lúpanie-s-nami-v-kuchyni

 

TRIK č.1: Vychladnuté vajíčko poklepte lyžičkou po oboch jeho koncoch. Škrupinka sa tak naruší a olúpanie natvrdo uvareného vajíčka by mala byť hračka. Predtým než ho začnete čistiť sa ale presvedčte, že pukla aj blanka na vnútornej strane vajíčka.

 

TRIK č.2: Vajce položte na dosku, jemne ho dlaňou pritlačte a gúľajte pod miernym tlakom po doske. Škrupinka by sa vám postupne mala začať od vajíčka oddeľovať.

 

promenu-vajce-s-nami-v-kuchyni

 

 

TRIK č.3: Pohár + voda. Stačí, ak dobre vychladené vajce dáte do pohára, ktorý predtým naplníte do polovice vodou. Zvrchu pohár prikryjete rukou a poriadne zatrasiete. Aspoň tak 10 sekúnd. Škrupinka sa sama ľahko oddelí.

           

2. Rýchle a jednoduché vajíčkové pochúťky

V chladničke je to občas ako po obrovskom výpredaji. Iba kde tu pohodené nejaké to vajíčko. Ale aj z toho sa dá vyčarovať chutné jedlo. Ako? Takto.

 

Raňajky pre spáčov

Aj by ste sa ráno najedli, ale nechce sa vám vstávať ani o minútu skôr. Vieme, ako ušetriť váš čas a pritom neodísť z domu hladný. Stačí, ak tanier potriete trochou masla a rozbijete naň vajíčko. V žĺtku urobte nožom malú dierku a dajte na 45 sekúnd do mikrovlnky. Výsledkom budú chutné a rýchle raňajky.

 

vajíčkové-raňajky-promenu

 

 

Miešané vajíčka priamo v škrupine? Dá sa to.

Ako? Surové vajíčko vložíte do pančuchy alebo rukáva. Po oboch stranách vajíčka pančuchu/ rukáv uviažete špagátom, aby ostalo pri točení zafixované na jednom mieste. Potom už len striedate smery točenia asi tak 1-2 minúty. Dáte ho uvariť a po olúpaní uvidíte krásne žlté miešané vajíčko.

 

Najrýchlejšie stratené vajce, aké ste jedli

Do nádoby nalejte 1/2 šálky vody a rozbite do nej vajce. Nádobu prikryte a vložte na 1 minútu do mikrovlnky. Po zohriatí vajíčko vyberte z nádoby a máte hotové skvelé stratené vajce. Už len dochutiť a hlad je zažehnaný.

 

3. Test čerstvosti

Ako si overím, či je vajce čerstvé? Otázka, ktorú si aspoň raz položil každý z nás. Na prvý pohľad ťažko overiteľná, no jeden spôsob by tu predsa len bol.

Potrebovať budete opäť iba pohár s vodou, do ktorého ponoríte vajíčko a budete sledovať, čo sa s ním stane. Ostalo dole, vyplávalo a aká je jeho poloha? Presne podľa toho viete určiť, aké je staré. 

 

test-vajcia-promenu-s-nami-v-kuchyni

 

 

Tretí diel seriálu S nami v kuchyni je pri konci a po toľkom spomínaní vajíčok si asi ideme nejaké pripraviť. Ak ste aj vy dostali naň chuť, veríme, že využijete naše triky a vyskúšate opäť niečo nové! Pekný deň.

 

 

 

 

Martina Kertészová