Prvá myšlienka čo vám asi napadne po prečítaní nadpisu tohto článku je, že raw strava je jedlo, ktoré vám behá po tanieri, pozerá sa na vás a robí okolo vás neplechu. Poďme sa teda pozrieť bližšie k tomuto novému trendu stravovania a uveďme si veci na pravú mieru.
RAW FOOD (živé jedlo) – alebo aj inak povedané surová strava, označujeme ním také potraviny ktoré nie sú chemicky ani tepelne upravované. Vychádza sa z poznatkov, že akákoľvek tepelná úprava alebo priemyselné spracovanie ničí výživové hodnoty, mení štruktúru molekúl ktoré sa stávajú nielen nezdravé, ale v niektorých prípadoch toxické a karcinogénne.
Pozor! RAW strava nie je diéta. Ide skôr o spôsob životného štýlu ,ktorý si mnohí vyskúšali pri zdravotných problémoch. Ľudia, ktorý sa stravujú práve týmto spôsobom veria, že surové potraviny sú základom prírodného životného štýlu.
Sami určite viete, že výživových trendov ako je RAW stravovanie existuje v dnešnej dobe veľa (vegan, paleo....) a vyskakujú na nás takmer na každom rohu. Nevrhnite sa do životného štýlu len preto, že sa vás niekto snaží ohúriť ako super budete vyzerať, že budete „in“ v spoločnosti alebo ako šťastne sa budete cítiť keď nemáte sami presvedčenie o tom ,že daný stravovací plán nie je pre vás. Preto existujú ľudia ktorý nedajú na RAW stravu dopustiť a takí ktorí týchto ľudí nechápu.
Takéto RAW Vám pripravia v Enak Bistre v Trnave:
Potraviny ktoré môžeme zahrnúť do tohto spôsobu stravovania sú : ovocie, zelenina, orechy, obilniny a semienka, vajcia, ryby (sashimi napr.), mäso (sarpaccio, tatarák...), nepasterizované a nehomogenizované mliečne produkty (mlieko, syry, jogurty...)
+ Klady RAW stravy
- Menej tuku – surová strava obsahuje nižší obsah tuku, sodíku, cholesterolu, ďalej menej pridaných cukrov a pridaných sladidiel. Obsahuje prospešné látky ako draslík, horčík, vlákninu a prináša celkovo vysoký obsah živín v potravinách.
- Prospešné pri chudnutí
- Ľahšie stráviteľné potraviny (malé % ľudí ma naopak problém s trávením takejto stravy)
- Zápory RAW stravy
- Vstrebatelnosť živín – aj keď z RAW stravy získate viac minerálov či vitamínov, je potrebné sa zamyslieť, či ich telo využije. V našom organizme funguje spôsob spolupracovania, tak ako sme si spomenuli v minulom článku, vitamíny D, E, K, A sú rozpustné práve v tukoch ktorých má táto strava málo.
- Časté návaly hladu – bohužiaľ nevýhodou ľahko stráviteľného jedla je, že náš žalúdok rýchlo spracuje živiny z potravy a zostane prázdny, čo spôsobuje niekedy až návalové pocity hladu. Aj keď tento pocit je nám dosť známy pri normálnom stravovaní.
- Zníženie vstrebávania niektorých živín – lykopen, karotenoidov
Nutričná poradkyňa Veronika Jurkalová uvádza medzi negatíva citlivosť zubov na studené či teplé nápoje, nedostatok omega 3 nenasýtených mastných kyselín, nižší obsah vitamínu B12 a iné.
Iná nutričná poradkyňa zas uvádza ako výhody viac energie, schudnutie, lepšie sústredenie, zlepšenie problémov s pleťou a zlepšenie nálady.
Na trhu existujú Raw tyčinky rôznych chutí. Hand made RAW tyčinky nájdete tu
Ak patríte k skupine ľudí, ktorí hľadajú zmenu vo svojom stravovaní, či už zo stereotypu alebo chcú vyskúšať niečo nové, tak vám tento spôsob stravovania ako doživotný neodporúčam. Dôležité je slovíčko doživotný, pretože ako 3 – 4 dňový „detox“ môže byť RAW strava veľmi prospešná na prečistenie organizmu. Vaše telo vám dá rýchlu spätnú väzbu. Získať čo najkompletnejší profil živín pre fungovanie vo vysokej energii, zabezpečiť dostatok zdravých tukov je z dlhodobejšieho hľadiska finančne náročné a taktiež vyžaduje veľké množstvo potravy, ktoré by ste museli skonzumovať, aby ste pokryli nároky organizmu.
Rozhodnutie je už na vás. Aký máte vy názor na RAW stravu?
S nami v kuchyni #1: Krájame cibuľu bez sĺz
Dojme nás kadečo. Niektorých romantický film, iných nečakané prekvapenie, všetkých cibuľa.
čítať viac