Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Víno nie je len tak hocijaký nápoj. Tento hroznový démon spája ľudí už od nepamäti.

Aké sú účinky vína na ľudský organizmus?

 

Ľudia si ho zvyknú vyťahovať zo svojich súkromných viníc pri rôznych oslavách alebo udalostiach. Veď aký iný nápoj sa hodí vytiahnuť pri novom povýšení, oslave narodenín, zvládnutých skúšok alebo romantickom večeri so svojou polovičkou? Víno samé o sebe v nás vzbudzuje romantiku, radosť a vášeň.

 

Víno delíme na základe tri kategórie:

  • Červené
  • Biele
  • Ružové

 

Je víno elixír mladosti?

 

Červené víno

Nápoj vyrobený z červeného hrozna – červené víno. Už niekoľko rokov sa doktori a verejnosť nevedia dohodnúť či červené víno škodí alebo pomáha ľudskému organizmu. Odporučená denná dávka sú 0,4l pre mužov a 0,3 l pre ženy.

 

Avšak pred pár rokmi urobili americkí vedci výskumy na červené víno, kde zistili, že daný alkoholický mok obsahuje špeciálne molekuly, ktoré spomaľujú starnutie. Žeby sme objavili elixír mladosti?

 

Červené víno sa odporúča užívať najmä v neskorších hodinách, hlavne kvôli jeho vlastnostiam – upokojuje, tlmí všetky telesné funkcie a najmä podporuje spánok.

Jedlá, ktoré sa hodia k červeným vínam sú najmä pokrmy obsahujúce tmavé, tučné červené mäsá. Srnčie či diviačie mäso a červené víno tvoria predsa prekrásny neoddeliteľný pár.

 

Jedlá ktoré obsahujú: tmavé, tučné, jahniace, bravčové, teľacie mäsá, zverinu a výrazne korenené jedlá.

Biele víno

Ďalším druhom je víno biele. Tento nápoj je vyrábaný z bieleho hrozna. Biele vína sú naopak od ich červených bratov ľahké, chuťovo jemnejšie. Biele víno sa neodporúča piť neskoro v noci, keďže naopak od červeného, podnecuje a dvíha aktivitu.

 

Tento svetlejší brat sa odporúča podávať hlavne k bielym mäsám ako: kuracie, morčacie mäso, k rybe alebo králikovi. Hodí sa taktiež aj k cestovinám, rôznym zrejúcim syrom a jedlám bez tuku. 

 

Ružové víno

Posledným druhom rodiny hroznových démonov je ružové víno. Mnohými ľuďmi nazývané aj ako univerzálne víno. Ružové víno obsahuje vlastnosti od oboch vyššie spomínaných vín. Tvorí teda harmonicky vyvážený nápoj.

 

Preto sa hodí takmer ku všetkým druhom mäsa a pokrmov,  môžeme ho teda podávať ku každému jedlu. Ak si teda neviete vybrať, ktoré víno práve máte otvoriť, ružové je ta správna voľba. Ružové víno sa hodí podávať taktiež v horúcich letných časoch ako skvelý nápoj na osvieženie.    

 

Je víno škodlivé?

 

Víno je jeden z najpopulárnejších  nápojov od čias našich dávnych predkov. Idem si teda aj ja dať jeden pohár toho elixíru mladosti.