Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Hapčí ! ... ... na zdravie. Asi na teba niečo lezie. Mal by si si dať cesnak.

V minulosti veľmi používaná fráza našimi predkami. Cesnak využívali na vyliečenie rôznych chorôb, či

ako skvelú potravinu na ochutenie jedla. Keď poviete niekomu slovo cesnak, prvé čo ho napadne je,

že to je skvelé prírodné antibiotikum a potravina, ktorej by ste sa mali vyhnúť pri dôležitom rande.

Cesnak je teda dvojsečná zbraň.

 

Cesnak ako prírodné antibiotikum

 

Prírodne antibiotikum

Už v minulosti bol cesnak veľmi obľúbenou potravinou na vyliečenie rôznych chorôb. Ľudia ho

využívali hlavne ako prírodné antibiotikum, keď ešte nevyskakovali na ľudí antibiotiká na každom

rohu. Cesnak pomáha nášmu telu ľahšie zvládnuť prechladnutie, ochorenie dýchacích ciest a iné

choroby. Vďačí najmä jeho zlúčenine alicinu, ktorá ničí baktérie, kvasinky, plesne a črevné parazity.

 

Cesnak navyše v sebe ukrýva aj veľa vitamínov, napríklad v ňom môžete nájsť: vitamíny B1, B2, C, ale

aj minerály ako sodík, draslík, jód, či zinok.

 

Dokázalo sa, že je skvelý na krvný obeh. Cesnak znižuje krvný tlak, pôsobí proti kôrnateniu ciev, čistí

krv (podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela), znižuje zrážanlivosť krvi, čím predchádza

infarktom a mŕtvici. Ak máte problémy so srdcom, tak cesnak je tu práve pre vás.

 

Všetko o cesnaku

 

Zápach

Cesnak má okrem skvelých pozitívnych vlastností aj jednu negatívnu. V surovom stave je veľmi

aromatický. Spôsobuje to spomínaná zlúčenina alicin. Tá ničí baktérie, ale zároveň je aj veľmi

aromatická. Preto sa neodporúča ho jesť v surovom stave ak idete niekam na dôležité stretnutia, či

na verejnosť, pokiaľ nie ste úplne bez zábran.

 

Najsilnejšie účinky má cesnak v surovom stave, no vtedy je aj najviac aromatický. Tepelnou úpravou

sa antibiotické účinky znižujú, no zároveň aj tie aromatické.

 

Zápach z úst

 

Ako zabiť zápach

Poďme sa teraz pozrieť ako prekryť, či úplne zničiť nepríjemný cesnakový zápach. Skúsili sme použiť

tieto tradičné spôsoby na zakrytie zápachu na našich nedobrovoľných dobrovoľníkoch.

 

Žuvačky: Skúsili sme použiť žuvačky na prekrytie nepríjemného zápachu. Efekt bol takmer nulový. Na

žuvačky teda môžete hneď zabudnúť.

 

Mlieko: Ako druhý spôsob sme skúsili mlieko. Výsledok bol identický ako pri žuvačkách, ba ešte horší.

Nulový efekt.

 

Kávové zrná/káva: Pri káve už bolo cítiť nejaké výsledky, ale svet by z toho nespadol. Zápach bol

trochu prekrytý, ale stále bol cesnak dosť cítiť.

 

Petržlenová vňať: Ako posledný spôsob nádeje sme skúsili petržlenovú vňať. Výsledok bol

neporovnateľný s ostatnými spôsobmi. Zápach bol takmer celý prekrytý. Cesnak bol cítiť len veľmi

mierne, takmer vôbec.

 

Ak už ste si dali teda cesnak a idete niekam von, tak petržlenová vňať je vaša najlepšia záchrana od

vyčítavých pohľadov verejnosti.

 

Na záver by som dodal, že cesnak je veľmi zdravá a chutná potravina, ktorá by nemala chýbať vo

vašom jedálničku a v chorobných časoch.