Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Na začiatok by som Vás chcela oboznámiť, ako by mal taký tradičný taliansky obed vlastne vyzerať. Každodenná realita tieto zvyklosti zmenila, no napriek tomu ich stolovanie je stále veľmi odlišné od toho slovenského.

Treba podotknúť, že pre Taliansko je oveľa dôležitejšia večera pri ktorej sa stretne celá rodina než obed.

Začína sa antipastom (predjedlo). U nás na Slovensku je to šunková rolka s chrenom. Talian nabudí svoj žalúdok nakrájanou mozzarelou, čerstvými paradajkami, či žltým melónom, ktorý je obalený surovou šunkou (prosciutto).     

 

Potom ako sa Vám zobudili chuťové bunky prichádza prvý chod. (Il primo)Cestoviny alebo rizoto. Polievky sa zvyknú jesť na večeru. Jedna dôležitá zásada, ktorú by ste na obede s Talianom mali dodržiavať - ak si objednáte „primo“ v ktorom sú ryby či plody mora, neposýpa sa syrom, pretože ryby majú takisto prenikavú chuť ako syr. Taliani zastávajú názor, žš tieto dve potraviny by sa na jednom tanieri „bili.“   

  

 

Druhý chod (il secondo) je mäso alebo ryba so šalátom, dusenou zeleninou a samozrejme chlieb, ktorý nikdy nesmie chýbať. Na stole automaticky nájdete aj soľničku, korenie a niekoľko druhou octu. Najznámejší z nich je balsamico a olivový olej na dochutenie zeleniny.             

 

                        

Vegetariánom odporúčam melanzana alla parmigiana - zapečený baklažán so syrom a paradajkovým pretlakom. 

 

                                                                                                         

Na záver nesmie samozrejme chýbať dezert, zmrzlina alebo čerstvé ovocie. Dezert v závislosti od regiónu v ktorom sa nachádzate. Ovocie je vždy sezónne. Potom ako ste sa „napráskali,“ je nemysliteľné, aby ste sa postavili a odišli pracovať. Treba trochu pretráviť a dopovedať všetko to, čo sa udialo za posledné obdobie. Na vytrávenie Vám zväčša prinesú limoncello (citrónový likér), potom kávu a v severných regiónoch (okolie Milána) sa všetko zavŕši pálenkou. Po takomto niekedy aj dvojhodinovom obede môžete pokračovať v každodennej rutine. Ak je leto, namierite si to priamo do postele a doprajete si výdatnú siestu.

 

 

Možno sa pýtate prečo zjedia najskôr cestoviny/rizoto a potom sa vrhnú na samotné mäso so suchým chlebom? Pretože taliani si vychutnávajú každú chuť samostatne. Pre nich je nemysliteľné zmiešať dve rozdielne chute spolu. A to myslím doslova. Často krát si  cestovinu polejú len olivovým olejom a posypú trochou parmezánu. Pre nás Slovákov ideálny doplnok k mäsu. Pre nich samostatný chod, ktorý si treba zvlášť vychutnať. Vyžívajú sa v jednoduchosti. No oproti Slovensku si to môžu dovoliť, pretože ich ovocie, a zelenia sú oveľa chutnejšie.

 

 

 

Pár výrazov, ktoré by sa Vám mohli hodiť:

L´Antipasto – predjedlo

I Primi- cestovina, rizoto

Il Secondo – mäso, ryba

La Carne- mäso

Il Pesce- ryba

La Melanzana alla parmigiana – zapečený baklažán so syrom a rajčinovým pretlakom, (niečo pre vegetariánov)

Il conto – účet

Il Gelato – zmrzlina

L´acqua naturale/frizzante  - Voda neperlivá/ perliva

Grazie – ďakujem

Arrivederci – Dovidenia

Buon giorno- Dobrý deň

Buon appetito – Dobrú chuť

La birra – pivo

Il vino – víno