Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Za tento tip na skvelé jedlo hlasujeme všetkými desiatimi! Steaky nájdete v ponuke viacerých piešťanských reštaurácii, no ako sa vraví: „Originál je len jeden.“

Reštaurácia Le Griffon ako jediná v tomto meste zvolila suchý proces zrenia mäsa, čím sa chuť steaku dostáva do úplne inej sféry. Základom tejto pochúťky je špeciálna chladnička na suché zrenie, kvalitné mäso, regulovaná teplota a čas. Proces zrenia totiž trvá 5 až 7 týždňov a nie je to žiadna lacná záležitosť. No ako vraví majiteľ Martin Madunický: „Suchým zrením mäso stratí až 20% svojej váhy, ale len vody, čo zvýrazní a vyzdvihne jeho chuť do nebies.“

 

 

S týmto sa nedá nesúhlasiť. Intenzívnu chuť skvelého T-bone, Porterhouse, Rib Eye či Filet, ktorých mäso zreje priamo v reštaurácii, pocítite s každým zahryznutím.

 

Čerstvé pri mäse neznamená lepšie

Ako Martin poznamenal, čerstvé mäso niekoľko hodín spotrebováva kyslík, až sa dostane do anaeróbnej fazy, v ktorej pôsobením kyseliny mliečnej svalovina tuhne a mäso stráca svoju pružnosť. Práve v tejto fáze mäso najčastejšie kupujeme, aj napriek tomu, že nestihlo úplne dozrieť.

 

Ak ho necháme poriadne dozrieť, narastie koncentrácia peptidov a aminokyselín, čo mu dodá typickú arómu a chuť.

 

Tajomstvo suchého zrenia odhalené

Pri suchom zrení v reštarácii Le Griffon je mäso v priestore, kde pravidelne cirkuluje vzduch a teplota a vlhkosť je nemenná.  Áno, pod týmto priestorom máme na mysli už spomínanú zázračnú chladničku, vďaka ktorej môžeme dostať kúsok neba na tanieri. 

 

         

 

Oplatí sa to?

Mäso suchým zrením stráca skoro štvrtinu svojej váhy, čím sa zvyšuje jeho cena za kilo. Spomínaná chladnička siahne tiež hlboko do vrecka. Nie je jednoduchšie kúpiť vakuovačku za pár stoviek a využiť chladiaci box?

 

Podľa Martina rozhodne nie. Majiteľ reštaurácie sa riadi heslom menej je viac, čo je v tomto prípade stopercentná pravda. Aj keď mäso váži o čosi menej a stojí o čosi viac, je naozaj chutné a kvalitné. Kvalitu tomuto podniku rozhodne nemožno odoprieť. Kvalitu surovín, samotných jedál či personálu. Momentálne rozširujú svoje rady o čašníka. Ak spĺňate požiadavky, môžete sa aj vy stať súčasťou skvelej reštaurácie s 12ročnou praxou vo svete vysokej gastronómie.

 

Le Griffon má od nás 5* z 5 a na jeho skvelé steaky si určite ešte zájdeme. A čo vy? Pridáte sa?