Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Či už varíte profesionálne alebo len doma pre radosť, určite sa vaše jedlá nezaobídu bez dochucovania koreninami. Pridávajú sa takmer všade a často hneď niekoľko naraz. Viete však, aké koreniny sa hodia k akému jedlu či národu a ktoré je dobré vzájomne kombinovať?

Vyspovedali sme odborníka na koreniny Mateja Mydlíka, ktorý nám prezradil pár zaujímavých tipov ako s nimi narábať, čo s čím správne skombinovať a aj to, aká korenina, ktorú predáva, má pre neho osobne špeciálny význam.

Na Slovensku dobre známe čierne korenie, červená paprika mletá, borievka, majorán, rasca či petržlenová vňať neobídu žiadnu kuchyňu. Rovnako tak kôpor, muškátový orech, bobkový list, tymián a nové korenie.

 

promenu, orientalnekorenie

 

Svet je ale veľký a koreniny rozmanité

Mateja sme sa spýtali, aké sú u nás tie menej známe, ktoré by odporučil používať častejšie. Čo takto kurkuma alebo sečuánske korenie? Podľa jeho slov tieto korenia v kombináciách vytvárajú zaujímavé chute a posúvajú pokrm do nových rozmerov. Hlavne sa netreba báť experimentovať. Napríklad aj s takým zázvorom.
 
 
promenu, orientalnekorenie, zazvor
 
 

Ak sa rozhodnete skúšať nové chute, u Mateja nájdete korenia z rôznych kútov sveta. Práve rozbieha svoj obchod a na Facebook stránke Orientalnekorenie.sk ponúka skoro celý svet.

 

Čierne korenie na prvom mieste

Matej vo svojich jedlách najčastejšie používa dobre známe čierne korenie. Hlavným dôvodom sú jeho liečivé účinky.

Podporuje imunitný systém,  trávenie, metabolizmus aj zdravé dýchacie cesty. Pomáha proti kašľu, odstraňuje hlieny a rôzne bolesti v tele (kĺbové, migréna). Je tiež skvelou prevenciou proti rakovine a dokáže detoxikovať celý organizmus.

 

Bazalka + oregano = <3

Najvzácnejšími orientálnymi koreninami sú pre Mateja práve bazalka a oregano patriace do talianskej kuchyne. 

Ako sám vraví, Taliani majú pomerne jednoduché, no naozaj chutné varenie. Oregano s bazalkou sú skvelými pomocníkmi do paradajkového základu, keď robíte pizzu alebo akýkoľvek druh cestovín. Jedlá veľmi obľúbené aj na Slovensku.

 

A čo kombinácie?

Znie to trochu matematicky, no pri správnom skombinovaní korenín na matematiku určite zabudnete. Matej odporúča miešať známu dvojku soľ + čierne korenie, ku ktorým je dobré pridať červenú mletú papriku, aby pokrm dostal farbu a jemne horkastú chuť.

 

orientalnekorenie.sk ProMenu

 

Namiesto papriky tiež môžete skúsiť rascu či majorán, ktoré jedlo prevoňajú a dodajú mu ďalšiu chuťovú zložku. Rasca s majoránom sú ako jin a jang, ich spoločná chuť je vyvážená a jednoducho patria k sebe.

Do vývaru nezabudnite dať nové korenie, bobkový list a čierne korenie celé. Ide síce o naše tradičnejšie slovenské kombinácie, no na tanieri sú jedna báseň. Dokonca aj Matejovej priateľke veľmi chutia.

 

Je pravda, že jedna korenina v jedle musí byť dominantná?

Podľa Mateja je v jedle vždy cítiť niečoho viac, niečoho menej, no je dobré určiť si koreninu, ktorá bude dominantná. Ostatné by ju mali príjemne dopĺňať a „nesúperiť s ňou.“ Iba tak sa nám podarí jedlo s vyváženou chuťou.

 

TIP od Mateja

„Keď niečo do jedla pridáte, hneď ho ochutnajte.“

Varenie je vec individuálnych chutí, no odhady nie vždy dopadnú dobre. Korenia použite pokojne podľa gusta, ale držte sa kuchyne, z ktorej jedlo pochádza.
Ak teda varíte jedlá zo slovenskej kuchyne, tak kombinujte koreniny typické pre našu krajinu.

 

Veríme, že Matejove vedomosti a tipy pomohli a vaše jedlá budú stále lepšie a lepšie. Potom aj naše žalúdky budú stále spokojnejšie a spokojnejšie.