Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Vedeli ste, že v trnavskom nárečí sa predsieni povie aj forhaus?? Ja nie. Zistila som to až po návšteve malebnej rodinnej reštaurácie nazvanej typicky trnafsky – FORHAUS.

Po vstupe do reštaurácie z najstaršej ulice v Trnave ( Kapitulská ) sa ocitnete v predsieni- vo ForHause, kde si môžete vybrať kam sa usadíte. Vpravo je menší priestor, vhodný pre kávičkárov s pohodlnými kreslami a boxmi, kde si však môžete vychutnať aj obedové menu.  A naľavo je reštauračná časť s jednoduchým sedením pri drevených stolíkoch a klasických stoličkách. Interiér je jednoduchý, moderný a úplne vystihuje atmosféru dnešných populárnych bistier. Precízne ladené farby šedej a béžovej v kombinácii s dreveným nábytkom, doplnené originálnymi svetlami vám vyčaria veľmi prijemné prostredie pri obede alebo večeri.  Kapacita priestorov je až 80 miest, plus v lete majú otvorené aj terasy.

 

 

A to som nespomenula ich  priestory pre spoločenské akcie, ktoré sú priam ideálne na svadby a oslavy, veď kostol je hneď oproti, a tá históriou dýchajúca Kapitulská ulica je jednoducho očarujúca.

A kto ma toto všetko sa svedomí?

Obed som mala dohodnutý s marketingovou manažérkou reštaurácie Paulou Slezákovou, ktorá rieši záležitosti ohľadom konania spoločenských akcií, marketingu reštaurácie a spoločne so svojim otcom aj reštauráciu založili. Jedná sa o rodinný koncept postavený hlavne na poskytovaní kvalitných obedových menu a sezónnych potravín. Otvorení sú len od mája, ale počas obedového menu, bola reštaurácia takmer plná. To je hlavným znakom, že ľudom tu naozaj chutí.

 

 

Poďme teda k obedovému menu, oplatí sa tam ísť? Jednoznačne áno. Forhaus je výborný pomer cena –kvalita. Zaujímalo ma, akým spôsobom zostavujú obedové menu: ponuka pozostáva zo 4 rôznych jedál, pričom jedno vždy tvorí šalát alebo cestoviny , teda niečo ľahšie pre ženské osadenstvo. Každý deň je v ponuke aj klasický vyprážaný syr alebo hermelín. A prvé dve jedlá sa obmieňajú. Zakaždým sa snažia pripraviť  mäsové jedlo, ktoré záleží od aktuálnej ponuky čerstvého mäsa a prípadne nejakú múčnu špecialitu ako makové lokše alebo žemľovku podľa receptu starej mamy.

Pri mojej návšteve mi manažérka Paula odporučila dennú polievku z menu- frankfurtskú. Môžem len pochváliť. Bola sýta, plná zemiakov s kvalitným párkom a hlavne nie zahustená múkou, ako je bohužiaľ v našich reštauráciách ešte stále zvykom. K jedlu sme si objednali jazmínovo-pomarančovú limonádu, podávanú v 0,5 l džbáne. Limonády robia zo sirupov značky Herbert, ktoré odoberajú priamo z Trnavy. Veľmi jemné, vyvážené chute sirupu si môžete doplniť sýtenou alebo nesýtenou vodou a limonáda je hotová.

 

Náš ďalší chod pozostával z dennej ponuky mäsového jedla - bravčová panenku plnená špenátom so štuchanými zemiakmi a čalamádou. Panenka bola upečená doružova, omáčka z výpeku mala jemnú konzistenciu a doplnené to bolo štúchanými zemiakmi, ktoré boli veľmi vkusne naaranžované na tanieri. A to všetko za 5,90€ spoločne s polievkou. Pokiaľ sa pozriete na fotku, uznáte, že na takého obedové menu je veľmi ťažké natrafiť. Chutilo to výborne a navyše to aj výborne na tanieri vyzeralo.

 

Nechala som si poradiť a ako ďalšie jedlo sme vyskúšali ponuku zo sezónneho menu, ktoré obmieňajú každé 2 týždne a snažia sa ho zostavovať hlavne podľa dostupnosti sezónnych potravín. Ich cena je porovnateľná s jedlami, ktoré sa nachádzajú v jedálnom lístku.  Vybrali sme si hráškové rizoto s hovädzou sviečkovicou a hoblinami parmezánu za 9,90€. Musím povedať, že hneď ma upútal servis rizota – v panvičke. Originálny servis veľa reštaurácií zanedbáva a pritom práve ten podčiarkne celkový dojem zo samotného jedla. Chuť rizota avšak vôbec nezaostávala. Krémová konzistencia, doplnená parmezánom a zľahka opečenou hovädzou sviečkovicou. Výborné. No porciu by som prijala aj polovičnú, pretože rizoto je sýty pokrm a v panvičke ho bolo naozaj veľa.

 

Veľmi zaujímavé zistenie bolo, keď som sa od Pauly dozvedela, že väčšina ich dodávateľov sú lokálne spoločnosti. Mäso odoberajú od neďalekej La Premy zo Siladic. Zeleninu im dovážajú už celkom známi Zeleninári.  A dezerty tiež vyzerajú výborne. Síce som nemala možnosť vyskúšať, ale zistila som, že torty a koláče majú od trnavských Dream Cakes, takže aj v tomto smere sa snažia podporiť lokálnych. Na fotografii nás láka cheescake plný čokolády.

 

 

Po dezerte si môžete vychutnať kávu Manuel, alebo už spomínané rôzne druhy limonád a čajov. Reštaurácia nezabudla ani na tých najmenších a prichystala im detský kútik, kde môžu stráviť čas čakaním na jedlo. Dokonca ponúkajú aj detské menu s menšími porciami a jedlami, ktoré deti obľubujú.

Platiť sa dá aj stravnými lístkami kartami Calio či cez aplikáciu Gex Pay. Cieľom Forhausu je dopriať vám kvalitné obedové menu na vyššej úrovni, príjemné prostredie s priateľským personálom. Majitelia sú tam skoro stále. Dohliadajú na správne fungovanie reštaurácie, čo je kľúčovým bodom  pre každú gastronomickú prevádzku , ktorá má ambície zlepšovať slovenský trh. Výsledok: smelo do FORHAUSU!