Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Trnava. Malý Rím. Mesto, kde majú za primátora štýlového “mladíka” s drajvom Petra Bročka, kde sa narodila Miss World Taťána Kuchařová a kde si už tretím rokom (podľa info čo som našiel na nete) môžeš vychutnať okrem iného i autentickú kuchyňu juhovýchodnej ázie.

 

Keď som sa rozhodoval, ktorý podnik navštívim s Denník Gastronauta v Trnave ako prvý, riadil som sa hlavne podľa recenzií a fotiek na webe. Vyšlo mi z toho najlepšie Bistro Enak. V regióne podobných zaujímavých konceptov veľa nie je, tešil som sa teda, že vyskúšam niečo nezvyčajné.

 

Volal som vopred, aby som prišiel ohlásený. Rád si s niekým, kto stojí za podnikom alebo s jeho chodom má veľa spoločné, pokecám a dozviem sa i veci a príbehy, ktoré sa na internete alebo v jedálničku dozvedieť nedajú.

 

enak

 

 

Názov je pre mňa vždy veľmi dôležitý. Názvom môže podnik ľudom veľa povedať, kam ho majú zaradiť, čo môžu čakať. Ak príde človek do neznámeho mesta, môže byť rozhodujúcim faktorom pri výbere. Než som si slovo “enak” vygooglil bol som v tom, že tam chcú proste veci robiť inak a ešte i názov chcú mať tak trochu “enak”. :)
    

Enak v preklade z indonézštiny znamená chutný, dobrý. Na stránkach nájdeme popis - mladé štýlové bistro prinášajúce do mesta nové chute a jedlá inšpirované juhovýchodnou Áziou. Plusom by tiež mala byť autentická príprava čerstvých surovín a kombinácie chutí s kúskom exotiky. Idem skúsiť či je to tak. 

 

Po príchode vás víta s úsmevom obsluha. Interiér je v “kamennej” časti menej osvetlený ale útulný. Cítiť nádych industriálneho štýlu, ktorý je momentálne populárny. Sivé steny, svetlé drevo, tmavosivé až čierne detaily. Sadám si na krytú terasu. Nechýbajú deky, ak by bolo hosťom chladno, ale je vyhrievaná a pohodlne sa dá sedieť i vo svetri.

 

Prichádza čašníčka. Vidno, že pozná to, čo predáva. Rozhovorí sa o aktuálnej ponuke i o tej z A’la Carte. Pomohla s výberom - skúsil som jeden denný špeciál - polievku Tom Yum - a hlavné jedlo z karty - Mie Goreng. Na pitie som sa pýtal po čerstvom zázvorovom čaji. I keď nebol v ponuke ho obsluha bez problémov pripravila. Nápoj prišiel spolu s miskou opražených arašídov s chilli na povzbudenie chuti -  Amuse Bouche. Služby nad rámec sú to za čím ľudia chodia, to čo im spríjemňuje pobyt v podniku, a to za čím sa vracajú. Píšem si veľké plus.

 

Na ceste je polievka, Tom Yum v prevedení s krevetami, mušľami, hlivou a ryžovými rezancami. Dala sa objednať v dvoch veľkostiach, ja som zvolil tú menšiu, keďže som mal polievku len ako predkrm. I tak jej bolo naozaj veľa. Chuť bola pikantná, veľké kúsky kreviet ma potešili. Žiadna solamylová hmota ako môžeme nájsť v  ázijských fastfood bistrách, ale poctivá hustá polievka vďaka surovinám. Určite odporúčam si dať i len polievku vo väčšej verzii ako hlavný chod.
 

enak-polievka

 

Hlavný chod. Rozhodoval som sa medzi Nasi Goreng (smažená ryža) a Mie Goreng (rezance). Na výber boli verzie s kuracím mäsom, tofu alebo krevetami. Vyhrali rezance a krevety. Goreng je populárny a tradičný indonézsky pokrm, musím povedať, že lepší som ešte nemal. Nedotieravé “je všetko v poriadku” od obsluhy je tiež veľkým plusom. Bohužiaľ som, i keď bolo jedlo výborné, nedokázal zjesť celú porciu. 

 

enak-dezert

 

Okrem toho som sa (ale až po návrate domov) dočítal, že majú výborné raw torty a thajskú kávu, určite to pri ďalšej návšteve nezabudnem vyskúšať. 

 

 

Spokojný odchádzam. Ceny sú primerané kvalite, i keď porcie sa mi zdali veľmi sýte a možno by som trochu znížil gramáž, predsa len pri cene hlavných chodov medzi 8,50 - 12,50 človek nejde do podniku za prejedením, ale už skôr za gastro zážitkom. Enak Bistro je možno odvážny koncept, ale je vidno, že sa v Trnave drží a je populárny a my mu budeme samozrejme fandiť aby sa držal a prinášal nám chute juhovýchodnej ázie i naďalej.


Zhodou okolností sa mi ešte v ten deň prihovoril kamarát, že bol v Trnave v dobrom bistre s ázijskou kuchyňou. A na ďalší deň ďalší s tým, že má v pláne ísť do Trnavy za priateľkou a pôjdu do jedného vychváleného bistra. V oboch prípadoch bola reč o Enak bistre. To je určite najlepšia reklama, akú môže podniť mať. Samozrejme som sa pousmial a podnik odporučil. Tak ako ho odporučíme a zaradíme si do našej mapy. 

 

 

Enak Bistro&Restaurant
Thajská a indonézka kuchyňa
Trnava, Halenárska 10
Kontakt: 033/5583746
Otváracie hodiny: Po-So 10-21, Ne 10-20
Cena hlavného chodu 8,50 - 12,50 EUR
Facebook 5700 likes, Insta 2400 sledovatelov
4,9 hodnotenie na FB (216 recenzií)
Údaje k 16. 01. 2018

 

 

Denník Gastronauta
Powered by ProMenu.sk

 

Denník Gastronauta je internetový sprievodca s overenými tipmi kam zájsť za dobrou gastronómiou.