Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

V minulosti malo sushi takú vysokú cenu, že ním mohli obyvatelia v Japonsku platiť dane. V súčasnosti si však môžeme túto pochúťku vychutnať takmer všade.

Sushi je tradičné ázijské jedlo z ryže, ktorá bola ochutená octom – z toho vznikol názov „sushi“, čo môžeme preložiť ako „je to kyslé“. Vyrába sa z čerstvých rýb  - lososy, tuniaky, makrely, zeleniny alebo ovocia, prípadne ich kombinácie. Samozrejme nesmie chýbať ryža, ktorá je ochutená octovou omáčkou. Medzi najznámejšie druhy sushi patria:

maki - ktoré sú obalené v morských riasach nori, nigiri - ryža s plátkom ryby, ako aj gurmánom známe sashimi - plátky surovej ryby podávané s wasabi a sójovou omáčkou bez ryže.

 

Orient #1 - Sushi, ProMenu

 

Vplyv sushi na zdravie

 

Sushi môžeme považovať za diétne jedlo, pokiaľ nie je vyrobené z tučných druhov rýb ako sú napríklad tuniaky. Trávenie nezaťažuje žalúdok a preto sa sushi ľahko vstrebáva a poskytne potrebnú energiu telu. Neodmysliteľnou súčasťou sushi je wasabi. Prečo? Odpoveď je jednoduchá.

 

Hlavnou ingredienciou wasabi je chren, ktorý má blahodarné účinky na činnosť vašich čriev. Chren je oddávna známou liečivou rastlinou. Vďaka jeho účinným látkam (silica s horčičným glykozidom sinigrinom a vysokým obsahom vitamínu C a B) napomáha tráveniu a ako bonus je výborným doplnkom stravy pri chudnutí.

 

Viete ako sushi konzumovať?

 

Na internete môžete nájsť rôzne povesti o tom, že praví gurmáni si na sushi pochutnávajú rukami. No, toto je však len polopravda. Vplyv ázijskej kultúry „založenej“ na horšom postavení žien sa preniesol aj do gastronómie. Muži majú dovolené jesť rukami, a naopak ženy majú tento spôsob požívania sushi zakázaný.

 

Vráťme sa ale k tomu, ako si na sushi správne pochutnať.

 

Orient #1 - Sushi - Maki, ProMenu

 

1.   Zmiešame si wasabi pastu so sójovou omáčkou do pikantnej zmesi. Skutočný gurmán a milovník pikantnejších chutí neváha zvyšok wasabi „namazať“ priamo na sushi, či už ide o maki, nigiri alebo iný druh, ktorý zvolil.

 

2.   Do tejto zmesi wasabi a sójovej omáčky potom namočíme túto obľúbenú ázijskú pochúťku. Je to jednoduchý postup. Pikantný mix wasabi a sójovej omáčky naštartuje vaše chuťové bunky a taktiež naštartuje tráviace procesy vo vašom žalúdku. Pre niektorých ľudí sa môže sushi stať dokonca liekom pri bolestiach a v kŕčoch žalúdku (viem o tom svoje).

 

3.   Po konzumácii nesmieme zabudnúť na nakladaný zázvor. Vieme, že niektorým nemusí chutiť, avšak jeho význam je nezanedbateľný. Vedeli ste, že zázvor pôsobí ako antiseptikum, dezinfikuje ústnu dutinu, žalúdok a zabraňuje rozmnožovaniu baktérií zo surovej ryby a morských plodov? Teraz už viete.

 

Áno, z vlastnej skúsenosti viem, že sushi vie pomôcť pri ťažkostiach s trávením. Nemôžeme ho však považovať za všeliek na každý problém. Na druhej strane, je potrebné sa zamyslieť aj nad tým, akú kvalitu potravín konzumujeme. Keď nie je sushi vyskladané z čerstvých a kvalitných potravín, ťažko ho považovať za zdravé jedlo.

 

A čo vy, aké máte skúsenosti s týmto „pokladom ázijskej kuchyne“?

 

Tip, kam na sushi: Je veľa výborných ázijských bistier a reštaurácií. Ak ste z Trnavy alebo tam budete mať cestu, určite sa zastavte vo vietnamskej reštaurácii DeliViet Street Food. Príjemné prostredie, milý personál, dobré jedlo a celodenná ponuka sushi a denného menu. Podnik, ktorý určite stojí za návštevu. 

 

Nabudúce si napíšeme o indickej kuchyni.

 

 

Marek Bellay