Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Rozhovor, počas ktorého vám pri čítaní vysmädne. Poznáte mMMm Vlčie sirupy? Vyspovedali sme jedného zo zakladateľov Vlčích sirupov – Miroslava Telehaniča.

1. Ako vznikol nápad, myšlienka, vyrábať sirupy? 

Firmu mMMm sme založili dvaja - ja a môj dlhoročný kamarát Juraj. Povolaním som barman a keďže je mojou prácou spájať a kombinovať rôzne chute v drinkoch, často som si musel sám vyrábať v malých množstvách sirupy, ktoré neboli na trhu dostupné. Spolu s Jurajom sme sa zhodli, že to nie je zlý nápad - vyrábať aj pre naše rodiny a známych trošku vo väčšom. Nakoniec sme sa rozhodli založiť si oficiálnu výrobu. Tak sme vlastnoručne a za veľkej podpory našich rodín a kamarátov začali budovať našu prevádzku v obci Ulič, nachádzajúcej sa v Národnom parku Poloniny vo Vlčích horách.  

 

Juraj-Miro-mMMm-sirupy-ProMenu

 

2. Čo bolo najťažšie na začiatkoch vášho podnikania?

Čas a financie (smiech). Juraj študoval a ja som pracoval na opačnej strane Slovenska. Ani jeden z nás si nemohol dovoliť všetko nechať a  venovať sa iba budovaniu prevádzky. Preto to bolo z časového hľadiska veľmi náročné. Nakoľko sme do toho vkladali iba vlastné financie a nemali sme žiadnu podporu aj to neraz zavážilo. Pri oboch týchto faktoroch nám vždy pomáhali naše rodiny a kamaráti, za čom im ešte raz veľmi pekne ďakujeme. Zvyšok už bol skôr o zábave, skúšaní a kombinovaní rôznych chutí. V tomto duchu by sme radi pokračovali - aby v každom z našich sirupov bol kúsok radosti, s ktorou ich vyrábame.

 

3. Čím sú Vlčie sirupy odlišné od iných výrobcov na slovenskom trhu?

Nesledujeme veľmi konkurenciu na Slovensku – snažíme sa presadiť našou originalitou, a to hlavne v jedinečnosti našich chutí, ale taktiež aj formou, akou sa prezentujeme medzi ľuďmi. Sirupy vyrábame poctivo – ručne: od čistenia ovocia, cez spracovanie, varenie, plnenie až po samotné etiketovanie fliaš. Snažíme sa o najvyššiu kvalitu pre našich odberateľov a zároveň dbáme na to, aby sme robili dobré meno aj ďalším slovenským poctivým výrobcom a ukázali tak všetkým, že má zmysel navzájom sa podporovať. Ovocie sa snažíme dopestovať sami. Momentálne vysádzame nové ovocné sady, aby sme si mohli v budúcnosti zabezpečiť všetky suroviny z vlastných zdrojov. Naše sirupy sú bez konzervantov, chemikálií, dochucovadiel, farbív a aróm. Pracujeme iba so 100% šťavami, ktoré pasterizujeme pri 55 až 65 °C, aby sme zachovali všetky živiny z ovocia. Naším jediným konzervantom je cukor, ktorý tvorí základ pri výrobe každého sirupu. 

 

sirupy-mMMm-ProMenu

 

4. Kde môžeme zohnať, kúpiť alebo aspoň ochutnať vaše sirupy a nápoje z nich?

Naše sirupy sme začali predávať hlavne pre gastronómiu - konkrétne sektor HORECA. Môžete ich nájsť napríklad v bratislavskom Sky bar and Restaurant, Old Fashioned, Fach, Urban House alebo Spin Cocktail Bar. Nájdete nás tiež v rôznych prevádzkach na celom Slovensku - napríklad v Banskej Bystrici v Beniczky cafe and wine bar, cez Kempinsky Hotel ZION SPA - Štrbské pleso, až po krajne východne Slovensko odkiaľ pochádzame. Aj keď sme začali s predajom pre gastronómiu, čoskoro sa po nás začali pýtať naši fanúšikovia. Preto nás dnes môžete nájsť aj v YEME - Plnochutné potraviny. Podpora a priazeň zo strany ľudí je obrovská (za čo sme veľmi vďační), tento rok máme rozbehnuté viaceré spolupráce práve s predajňami vyhľadávajúcimi kvalitné slovenské výrobky, aby sme boli opäť o krok bližšie k našim fanúšikom.  

 

5. Chodíte na podujatia alebo akcie, aby ste boli bližšie vašim konzumentom a fanúšikom?

Minulý rok sme boli na 3 podujatiach, nemali sme žiaľ na to čas. Tento rok snáď bude čas na viac podujatí a projektov. Dostali sme niekoľko pozvánok na festivaly - uvidíme ako to budeme stíhať. Výroba je pre nás prvoradá.

 

sirup-mMMm-ProMenu-drink

 

6. Aké sú vaše plány a vízia v podnikaní so sirupmi a samotnou značkou mMMm?

Chystáme okrem sirupov na trh 4 nové produkty - niektoré budú pre sektor HORECA, niektoré pre koncového zákazníka. Nakoľko sme nedávno zakúpili veľký SHOCKER – otvorilo sa nám veľa nových možností. Tak isto by sme radi zautomatizovali niektoré kroky výroby, ktoré nemajú žiaden vplyv na kvalitu samotného sirupu - napr. lepenie etikiet. Jednou z najväčších vízií do budúcna je naučiť ľudí na kvalitné slovenské výrobky, nie len tie naše a vytlačiť tak z našich obchodov druhotriedne nekvalitné výrobky, ktoré sú tu vo veľkom dovážané. Samozrejme plánujeme rozšíriť našu výrobu a to nie len v oblasti sirupov.
Spolupracujeme aj s agentúrou na ochranu divokej prírody Aevis Foundation, ktorú chceme podporovať a takto sa aspoň kúskom podieľať na ochrane našej jedinečnej a nádhernej prírody. 

 

Chceli by sme vybudovať silnú značku, za ktorou budú stáť zdravé a kvalitné výrobky. Boli by sme radi, keby si ľudia kupovali naše sirupy s vedomím, že kupujú niečo zdravé, chutné a nebáli sa pozrieť na zadnú etiketu so zložením. Plánujeme viac podporovať mladých barmanov a priniesť im možnosť pracovať s kvalitnými lokálnymi produktmi.

 

7. Nejaké typy a nápady pre našich čitateľov, ako zakomponovať vaše sirupy v kuchyni do jedál a nápojov?

Naše sirupy využívajú rôzne "gazdinky" do koláčov - cheescake-ov.
Sirupy sú určite vhodné v zimnom období namiesto čaju - stačí pridať do horúcej vody trocha nášho sirupu a čajík je hotový. Na našej poslednej minuloročnej akcii sme mnohým ľuďom v Košiciach dokázali, že sú aj vynikajúce v kombinácii s vareným vínkom. V lete to je určite dobrá svieža ovocná limonáda alebo nejaký cocktail s alkoholom.

 

nápoj-mMMm-sirup-ProMenu

 

Príbeh Miroslava a Juraja z mMMm Vlčích sirupov je určite inšpirujúci a pevne veríme, že ich sirupy si nájdu svoje miesto v každej domácnosti alebo na každej zábave. Nabudúce sa môžete tešiť na recepty, v ktorých vám Miro prezradí, ako ľahko si môžete sami doma namiešať chutné drinky.

 

 

 

Ema Fajnorová