Vajíčko. Jedna z najbežnejších surovín, občas jediná v chladničke. Využívaná takmer všade a predsa často záhadou...
Nie a nie ho pekne olúpať? Ako zistiť, či je čerstvé? Neviete, čo (okrem praženice) z neho pripraviť? Riadime sa heslom “všetko sa dá” a v tomto článku vás presvedčíme, že na každú z vašich otázok existuje odpoveď, respektíve trik.
1. Aj pekné, aj rýchlo olúpané
Lúpete, snažíte sa byť citlivý a vajce aj tak vyzerá ako po veľmi ťažkom piatkovom večeri. Poznáme to. No použitím jedného z našich trikov oslobodíte vajíčko na tvrdo od škrupinky za pár sekúnd hladké a nepoškodené.
Dôležité však je, aby ste ho vždy pred očistením nechali poriadne vychladnúť. Najlepšie je, ak vajíčku pripravíte tepelný šok a z horúcej vody ho dáte ihneď do studenej, napríklad do misky s ľadom.
TRIK č.1: Vychladnuté vajíčko poklepte lyžičkou po oboch jeho koncoch. Škrupinka sa tak naruší a olúpanie natvrdo uvareného vajíčka by mala byť hračka. Predtým než ho začnete čistiť sa ale presvedčte, že pukla aj blanka na vnútornej strane vajíčka.
TRIK č.2: Vajce položte na dosku, jemne ho dlaňou pritlačte a gúľajte pod miernym tlakom po doske. Škrupinka by sa vám postupne mala začať od vajíčka oddeľovať.
TRIK č.3: Pohár + voda. Stačí, ak dobre vychladené vajce dáte do pohára, ktorý predtým naplníte do polovice vodou. Zvrchu pohár prikryjete rukou a poriadne zatrasiete. Aspoň tak 10 sekúnd. Škrupinka sa sama ľahko oddelí.
2. Rýchle a jednoduché vajíčkové pochúťky
V chladničke je to občas ako po obrovskom výpredaji. Iba kde tu pohodené nejaké to vajíčko. Ale aj z toho sa dá vyčarovať chutné jedlo. Ako? Takto.
Raňajky pre spáčov
Aj by ste sa ráno najedli, ale nechce sa vám vstávať ani o minútu skôr. Vieme, ako ušetriť váš čas a pritom neodísť z domu hladný. Stačí, ak tanier potriete trochou masla a rozbijete naň vajíčko. V žĺtku urobte nožom malú dierku a dajte na 45 sekúnd do mikrovlnky. Výsledkom budú chutné a rýchle raňajky.
Miešané vajíčka priamo v škrupine? Dá sa to.
Ako? Surové vajíčko vložíte do pančuchy alebo rukáva. Po oboch stranách vajíčka pančuchu/ rukáv uviažete špagátom, aby ostalo pri točení zafixované na jednom mieste. Potom už len striedate smery točenia asi tak 1-2 minúty. Dáte ho uvariť a po olúpaní uvidíte krásne žlté miešané vajíčko.
Najrýchlejšie stratené vajce, aké ste jedli
Do nádoby nalejte 1/2 šálky vody a rozbite do nej vajce. Nádobu prikryte a vložte na 1 minútu do mikrovlnky. Po zohriatí vajíčko vyberte z nádoby a máte hotové skvelé stratené vajce. Už len dochutiť a hlad je zažehnaný.
3. Test čerstvosti
Ako si overím, či je vajce čerstvé? Otázka, ktorú si aspoň raz položil každý z nás. Na prvý pohľad ťažko overiteľná, no jeden spôsob by tu predsa len bol.
Potrebovať budete opäť iba pohár s vodou, do ktorého ponoríte vajíčko a budete sledovať, čo sa s ním stane. Ostalo dole, vyplávalo a aká je jeho poloha? Presne podľa toho viete určiť, aké je staré.
Tretí diel seriálu “S nami v kuchyni” je pri konci a po toľkom spomínaní vajíčok si asi ideme nejaké pripraviť. Ak ste aj vy dostali naň chuť, veríme, že využijete naše triky a vyskúšate opäť niečo nové! Pekný deň.
Martina Kertészová
Viete kto stojí za úspechom piva Wywar?
Cesta od čerstvých surovín, až po výnimočné pivo, alebo chutný steak.
čítať viac#10 Lifestyle: Obedujte s nami správne! :)
Čínske príslovie : „Hladnému nedaj rybu, ale daj mu udicu a nauč ho loviť“
čítať viacMarec - mesiac knihy
Máme internet, smartfóny, tablety. Zabúdame na knihu. Tradičnú formu zhmotnenia myšlienok autorov, určenú ľudom, ktorí chcú vedieť viac. Poďme si zobrať do rúk knihu ... kuchársku.
čítať viacTatranská medicína, ktorá zahreje aj osvieži (vol.2)
Namiešajte si s nami drinky Tatra Balsam
čítať viac