Denník Gastronauta a jeho ďalší diel. V Trnave sme po Enak Bistre prišli na návštevu do reštaurácie penziónu Patriot, ktorý tu má veľmi dobrú povesť.
Penzión sa nachádza v historickom centre Trnavy, 5 minút chôdze od Trnavskej univerzity. Reštaurácia má počas sezóny i terasu s krásnym výhľadom, my sme ju ale navštívili počas februára, preto sme sa usadili vnútri. Po príchode Vás víta s úsmevom barman a prevádzkar reštaurácie. Pozdravy i úsmevy sú úprimné a dobrá nálada personálu je dobré znamenie.
Podnik je rozdelený na dve časti – barová časť a salónik (kde sme sa usadili). V salóniku je dostatok súkromia, čo potvrdzuje, že je vhodný na business lunch.
Za stolom nás zaujal tzv. vínny kalendár, ktorý je (ako sme sa dozvedeli neskôr) špecialitou podniku. Každý mesiac v Patriote menia ponuku rozlievaných vín, kde majú veľmi silné zastúpenie hlavne poprední slovenskí vinári.
Vyberáme A la Carte, podľa web stránok je kuchyňa medzinárodná. V lístku nájdete zaujímavé jedlá, a to od rebier cez rizoto a kačku až po zubáča. Lístok nie je obsiahly, ale zároveň by si tam mal každý nájsť “to svoje”.
Kuchyni tu velí už ôsmy rok Pavol Erazmus, ktorý patrí do širšej špičky šéfkuchárov na Slovensku. Môžeme teda čakať čerstvé a podľa lístka i sezónne jedlá. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich, ktoré sme mali možnosť skúsiť.
Predjedlá:
Buffalo Mozzarella - v predjedlách by nemal chýbať nejaký druh ľahšieho šalátu. Tu zvolili grilovanú zeleninu s mladým syrom.
Foie gras s jablkom a cibuľkou. Známa delikatesa tentoraz v sladko-slanom prevedení.
Marinovaný losos. S francúzskou horčicou. A medom. Tri výborné suroviny vytvorili výborné kombo.
Hlavné chody:
Juhoamerický steak. Pekný rez mäsa, omáčka pasovala k jedlu a prišiel v príprave v akej bol objednaný (verte alebo nie - nestáva sa to až tak často).
Tagliata - Flank steak USA. Tagliata je starší brat carpaccia hlavne v Taliansku veľmi obľúbený. Prudko opečené mäso nakrájané na jemné plátky. Možno by som uvítal menej balsamica a mäsko vnútri ešte viac surovšie na tento druh jedla, ale to už je len vec názoru. Pochutili sme si, a to je to hlavné.
Do ružova upečené kačacie prsia. Kačacie prsia mám rád, tomuto jedlu nebolo čo vytknúť od chuti po prevedenie.
Dezerty:
Glazúrované jahody s mascarpone krémom. Tu je jasne vidieť, že i z pár ingrediencií sa dá vykúzliť krásne jedlo.
Horúci čokoládový fondant. V poslednom období sa vyskytol na Slovensku obrovský boom lava cake-ov. Tento bol z tých poctivých a malinový gél podtrhol jeho dobrú chuť.
Boli sme pozrieť i vinotéku v podzemí, ktorá je ako “ušitá” na oslavu dedovej 70-ky alebo na správny teambuilding pri kvapke vína.
Záver:
Restaurant v penzióne Patriot nás príjemne prekvapil a určite patrí medzi to najlepšie, čo Trnava ponúka (podľa TRENDu patrí medzi špičku, s čím definitívne súhlasíme). Nechýbalo príjemné prostredie, ochotná obsluha a sezónnosť v jedálnom i nápojovom lístku. Širšia ponuka vín je ďalšou výhodou. Kuchyňa by sa dala zaradiť do zážitkovej, ale ceny sú stále priaznivé. Ak chcete zobrať v Trnave obchodného partnera na obed alebo priateľku na romantickú večeru, určite v Patriote nespravíte krok vedľa.
Restaurant & Pension Patriot - Trnava
Medzinárodná kuchyňa
Trnava, Jeruzalemská 12
Kontakt: 033/5512511, info@penzionpatriot.sk
Otváracie hodiny: Po-Štv 8-23, Pia-So 11-01, Ne 11-23
Cena hlavného chodu 7 - 25 EUR
Facebook (Hotel) 1772 likes, Insta 125 sledovatelov
4,9 hodnotenie na FB (Penzion&Reštaurácia), 147 recenzií
Údaje k 28. 03. 2018
Denník Gastronauta
Powered by ProMenu.sk
Denník Gastronauta je internetový sprievodca s overenými tipmi kam zájsť za dobrou gastronómiou.
Pizza Pizza Pizza
Každý ju pozná, každý ju má rád a predsa vieme o nej tak málo. Poďme sa spoločne pozrieť na neapolskú pochúťku
čítať viacHlody v reštauráciách, časť 1.
Sú isté situácie, v ktorých hrá kľúčovú úlohu čašnícka hrdosť, zákaznícka nevedomosť alebo sa nejaký ten trapas jednoducho prihodí. Smejeme sa na tom často roky ale teraz prichádza čas, podeliť sa o tieto zážitky aj s Vami!
čítať viacVarenie ako ho nepoznáte: verili by ste, že ním zvyšujete svoju kreativitu?
Viete čo má spoločné varenie a kreativita?
čítať viacJedinečný gastronomický zážitok: V Piešťanoch zrejú steaky za sucha
Za tento tip na skvelé jedlo hlasujeme všetkými desiatimi!
čítať viacViete kto stojí za úspechom piva Wywar?
Cesta od čerstvých surovín, až po výnimočné pivo, alebo chutný steak.
čítať viacDni zelá v Stupave
Prvý októbrový víkend v roku patrí kapuste (po záhorácky zelé). Festival Dni zelá, sa snaží o zachovávať tradície pestovania a spracovania regionálnych odrôd kapusty, ktoré boli a sú známe svojou špecifickou chuťou.
čítať viacZo Skalického greenu na romantickú večeru
Ochutnali ste už T-bone steak? Nie? práve tu máte jedinečnú príležitosť v romantickom prostredí Steak house Maxim
čítať viac#7 Lifestyle: 6 Chýb, ktoré možno robíte vo výžive
Málo jete, diétujete, stravujete sa neskoro večer? O týchto problémoch, ale aj mnohých iných sa dozviete v článku.
čítať viacKde na Valentína?
Veľa reštaurácií pre svojich zákazníkov na sv. Valentína pripravuje špečiálnu ponuku. My sme pre Vás pripravili krátky prehľad.
čítať viacProMenu Update #1: Objavte s nami nové reštaurácie
Ponuka reštaurácií v našom portfóliu sa neustále rozrastá. V článku sa s Vami podelíme o tie najnovšie.
čítať viacNajlepšie kaviarne na Záhorí
Aj keď to nie je práve naše “pravé orechové”, lebo sa zameriavame najmä na reštaurácie a podniky, kde sa dá najesť, aj kaviarne predsa len patria do gastronómie. Aké sú na Záhorí tie najlepšie?
čítať viacNávšteva Wetzleroveho domu
Reštaurácia mestského charakteru v samom srdci Trnavy. Ako obstála pod naším drobnohľadom?
čítať viacReštaurácia Heidi priniesla Záhoriu nový nádych gastronómie
Navštívili sme senickú reštauráciu Heidi a bližšie nahliadli do zákulisia tohto podniku.
čítať viac