Denník Gastronauta a jeho ďalší diel. V Trnave sme po Enak Bistre prišli na návštevu do reštaurácie penziónu Patriot, ktorý tu má veľmi dobrú povesť.
Penzión sa nachádza v historickom centre Trnavy, 5 minút chôdze od Trnavskej univerzity. Reštaurácia má počas sezóny i terasu s krásnym výhľadom, my sme ju ale navštívili počas februára, preto sme sa usadili vnútri. Po príchode Vás víta s úsmevom barman a prevádzkar reštaurácie. Pozdravy i úsmevy sú úprimné a dobrá nálada personálu je dobré znamenie.
Podnik je rozdelený na dve časti – barová časť a salónik (kde sme sa usadili). V salóniku je dostatok súkromia, čo potvrdzuje, že je vhodný na business lunch.
Za stolom nás zaujal tzv. vínny kalendár, ktorý je (ako sme sa dozvedeli neskôr) špecialitou podniku. Každý mesiac v Patriote menia ponuku rozlievaných vín, kde majú veľmi silné zastúpenie hlavne poprední slovenskí vinári.
Vyberáme A la Carte, podľa web stránok je kuchyňa medzinárodná. V lístku nájdete zaujímavé jedlá, a to od rebier cez rizoto a kačku až po zubáča. Lístok nie je obsiahly, ale zároveň by si tam mal každý nájsť “to svoje”.
Kuchyni tu velí už ôsmy rok Pavol Erazmus, ktorý patrí do širšej špičky šéfkuchárov na Slovensku. Môžeme teda čakať čerstvé a podľa lístka i sezónne jedlá. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich, ktoré sme mali možnosť skúsiť.
Predjedlá:
Buffalo Mozzarella - v predjedlách by nemal chýbať nejaký druh ľahšieho šalátu. Tu zvolili grilovanú zeleninu s mladým syrom.
Foie gras s jablkom a cibuľkou. Známa delikatesa tentoraz v sladko-slanom prevedení.
Marinovaný losos. S francúzskou horčicou. A medom. Tri výborné suroviny vytvorili výborné kombo.
Hlavné chody:
Juhoamerický steak. Pekný rez mäsa, omáčka pasovala k jedlu a prišiel v príprave v akej bol objednaný (verte alebo nie - nestáva sa to až tak často).
Tagliata - Flank steak USA. Tagliata je starší brat carpaccia hlavne v Taliansku veľmi obľúbený. Prudko opečené mäso nakrájané na jemné plátky. Možno by som uvítal menej balsamica a mäsko vnútri ešte viac surovšie na tento druh jedla, ale to už je len vec názoru. Pochutili sme si, a to je to hlavné.
Do ružova upečené kačacie prsia. Kačacie prsia mám rád, tomuto jedlu nebolo čo vytknúť od chuti po prevedenie.
Dezerty:
Glazúrované jahody s mascarpone krémom. Tu je jasne vidieť, že i z pár ingrediencií sa dá vykúzliť krásne jedlo.
Horúci čokoládový fondant. V poslednom období sa vyskytol na Slovensku obrovský boom lava cake-ov. Tento bol z tých poctivých a malinový gél podtrhol jeho dobrú chuť.
Boli sme pozrieť i vinotéku v podzemí, ktorá je ako “ušitá” na oslavu dedovej 70-ky alebo na správny teambuilding pri kvapke vína.
Záver:
Restaurant v penzióne Patriot nás príjemne prekvapil a určite patrí medzi to najlepšie, čo Trnava ponúka (podľa TRENDu patrí medzi špičku, s čím definitívne súhlasíme). Nechýbalo príjemné prostredie, ochotná obsluha a sezónnosť v jedálnom i nápojovom lístku. Širšia ponuka vín je ďalšou výhodou. Kuchyňa by sa dala zaradiť do zážitkovej, ale ceny sú stále priaznivé. Ak chcete zobrať v Trnave obchodného partnera na obed alebo priateľku na romantickú večeru, určite v Patriote nespravíte krok vedľa.
Restaurant & Pension Patriot - Trnava
Medzinárodná kuchyňa
Trnava, Jeruzalemská 12
Kontakt: 033/5512511, info@penzionpatriot.sk
Otváracie hodiny: Po-Štv 8-23, Pia-So 11-01, Ne 11-23
Cena hlavného chodu 7 - 25 EUR
Facebook (Hotel) 1772 likes, Insta 125 sledovatelov
4,9 hodnotenie na FB (Penzion&Reštaurácia), 147 recenzií
Údaje k 28. 03. 2018
Denník Gastronauta
Powered by ProMenu.sk
Denník Gastronauta je internetový sprievodca s overenými tipmi kam zájsť za dobrou gastronómiou.
5 vecí ktoré ste o tringeltoch nevedeli
Viete kedy dať tringelt? Aký vysoký tringelt je slušné dať a koľko je už príliš veľa?
čítať viacNajlepšie kaviarne na Záhorí
Aj keď to nie je práve naše “pravé orechové”, lebo sa zameriavame najmä na reštaurácie a podniky, kde sa dá najesť, aj kaviarne predsa len patria do gastronómie. Aké sú na Záhorí tie najlepšie?
čítať viacKde na Valentína?
Veľa reštaurácií pre svojich zákazníkov na sv. Valentína pripravuje špečiálnu ponuku. My sme pre Vás pripravili krátky prehľad.
čítať viacTypy ľudí v reštaurácii
Práca čašníka nie je vôbec ľahká. Prináša strasti, ale má aj svoje svetlé stránky. Ako vnímajú čašníci svojich hostí pri obsluhovaní?
čítať viacSvet patrí šikovným – predstavujeme úspešné gastro projekty
Aj na Slovensku je veľa šikovných ľudí, ktorí sa neboja skúsiť niečo nové. Dnes Vám predstavíme dva zaujímavé projekty o ktorých určite ešte bude počuť.
čítať viacNová reštaurácia v centre Senice
Starý Steak house v Obchodnom centre Branč nahrádza Reštaurácia u Zajaca. Čo zaujímavé bude v ponuke?
čítať viacČeskoslovenská klasika v Merkur Pube
Neďaleko od priameho centra Trnavy si môžete nielen počas obedového menu pochutiť na tradičných jedlách československej kuchyne za výborné ceny.
čítať viacHlody v reštauráciách, časť 1.
Sú isté situácie, v ktorých hrá kľúčovú úlohu čašnícka hrdosť, zákaznícka nevedomosť alebo sa nejaký ten trapas jednoducho prihodí. Smejeme sa na tom často roky ale teraz prichádza čas, podeliť sa o tieto zážitky aj s Vami!
čítať viac#1 Lifestyle: Začíname s výživou :-)
Filozof Jean AnthelmeBrillat-Savarin: „Osud národov závisí od toho, ako a čím sa živia.“
čítať viacOdhaľte pestrosť chutí v DeliViet
Navštívili sme autentickú vietnamskú reštauráciu v Trnave. Čo od nej môžete očakávať?
čítať viac