Prihlásenie na účet

Nový užívateľ? Zaregistruj sa!

zabudli ste heslo?

Zabudnuté heslo

Rozmanitosť indickej kuchyne nemá hraníc. Jej špecifickosť zvýrazňuje najmä korenie, ktoré obyvatelia tejto krajiny precízne používajú na vyváženie chutí týchto „exotických“ pokrmov. Medzi najčastejšie používajúce koreniny v Indii patria chilli, kurkuma, šafrán, zázvor, kardamon. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť na kari, ktoré tvorí základ väčšiny indických jedál.

 

Vybrať si z indických pokrmov nie je vôbec jednoduché. Špeciality tunajšej kuchyne pozostávajú z druhov jedál ako Tikka Masala alebo Tandoori, ktorých základ tvoria kúsky kuracieho prípadne iného druhu mäsa v rôznych obmenách omáčok, s tým rozdielom, že Tandoori sa zapeká v peci. Podotýkame, že hovädzie mäso v tunajšej kuchyni nenájdete, keďže krava je v Indii posvätným zvieraťom.

 

samosa-ProMenu

 

Samosa - Taštička plnená zeleninou s mäsom alebo bez, je typický indický predkrm, ktorý odporúčame určite ochutnať.

 

Medzi tradičné indické pochúťky patrí chlieb. Na rozdiel od nášho „chlebíku“ sa vyznačuje rozličnými chuťami a tvarmi placiek. Medzi najznámejšie patrí okrem placiek Papadum, Parota, Bhatura, Purí alebo Nán, aj indický chlieb Paratha. Ten sa pripravuje z vody, múky a oleja, a pečie sa na panvici.

Väčšina indických chlebov a placiek slúži ako príloha k hlavným chodom. Práve Paratha je veľmi sýte jedlo, preto sa obvykle konzumuje samostatne. Pri plackách nemožno opomenúť, že najznámenjšie sú placky Čapátí z múky, vody a soli, pečené na piecke. Tie sú na rozdiel od Parathy najčastejšie podávané ako príloha k jedlám.

 

Aby sme vám indickú kuchyňu mohli autenticky popísať, najprv sme ju museli ochutnať. Nebudeme vám odporúčať niečo, čo sme predsa nevyskúšali. Ochutnali sme tieto pokrmy, a nie po prvý raz.

 

fazuľová-polievka-ProMenu

Bean soup  /2,20 €/ (fazuľová polievka)

 

Fazuľová polievka pripravená podľa tradičnej indickej receptúry. Kompozícia chutí zložená z fazule, jemných zemiakov, rajčinovej šťavy a cibule. Niekde túto polievku pripravujú v hustejšej konzistencii. Polievka, ktorú sme si objednali v indickej reštaurácii v Bratislave, bola skôr riedka, osobne nám v nej chýbali kúsky fazule a chuť mohla byť o niečo výraznejšia, tak ako je to pre indickú kuchyňu typické. 

 

chicken-madras-ProMenu

Chicken Madras  s basmati ryžou /8,30€/ 

 

Kurací Madras je obľúbené indické jedlo, ktoré sa vyznačuje sladkokyslou a zároveň pálivou chuťou. Podáva sa s ryžou alebo indickou plackou. Z tohto jedla by sa zaručene najedli aj dvaja ľudia – záleží, ako veľmi ste hladní. Keďže toto jedlo patrí medzi pikantné, budete z neho zaručene a rýchlo sýty.

 

chicken-tikka-thali-ProMenu  Chicken Tikka Thali  7,90€ – hlavné jedlo, špecialita kuchyne

 

Chutná a harmonická kombinácia jemne opečených kuracích kúskov, lahodná šošovica a chrumkavo ugrilovaná zelenina, to celé s jogurtovým dressingom. Podáva sa  s ryžou alebo s indickou plackou na špeciálnom delenom tanieri. Hutná porcia jedla Chicken Tikka Thali, na ktorej si pochutíte. Bez mäsa vhodná aj pre vegetariánov. Nám osobne veľmi chutila.

 

gulab-jamun-ProMenu

Gulab Jamun  3,10€ – dezert

 

Gulab Jamun je typický indický sladký pokrm zo sušeného mlieka v tvare guličky. Tento dezert sa pripravuje smažením na miernom ohni a následne sa podáva v sladkom sirupe. Pre naše končiny a chute, na ktoré sme zvyknutí, považujeme túto pochúťku za príliš sladkú a sýtu.

 

Zaujímavosťou je prepojenie indickej kuchyne s nepálskou. Tieto 2 susediace krajiny majú veľmi podobnú kuchyňu. Pre prirovnanie je to niečo ako blízkosť slovenskej kuchyne s českou, len v prenesenom význame. Pokiaľ prechádzate okolo nepálskej reštaurácie a brúsite si zuby na indickú kuchyňu, neváhajte a pokojne vkročte dnu. Rozdiel chutí týchto dvoch krajín je badateľný.

 

Tip na záver

Indická kuchyňa nám zachutila avšak počas návštevy nám neunikol spôsob, akým jedná obsluha s hosťami. Ide o veľmi voľný prístup, čo považujeme za negatívum, keďže vyžadujeme najmä v lepších reštauráciách pozornosť a vrúcnosť. Kým si jedlo objednáte, je všetko v poriadku. S čakaním na jedlo je to už o niečom inom. Pokiaľ chcete ísť na pekný atypický obed či večeru niekam „narýchlo“, vyhraďte si na to minimálne 2 hodinky. A na platenie si počkáte tiež.

 

Indických/Nepálskych reštaurácií nie je na Slovensku veľa. Pre uľahčenie hľadania kam na menu odporúčame napríklad Masala Darbar a Royal KashmirBratislave, SWAGATAM v Nitre, Habibi restaurant v Žiline, Little India v Prešove a Taj Mahal v Košiciach. Poznáte aj iné indické reštaurácie, ktoré stoja za to? Dajte nám o nich vedieť. @ObedujSNami

 

 

 

Ema Fajnorová